Drush telepítése SSH-n keresztül

#drupal #drush #ssh #putty

Drush telepítése SSH-n keresztül

Figyelem!

Úgy tűnik, hogy jelenleg egy olyan cikket böngészel ami több mint két éve készült. A technológia világában ez nagyon sok idő és azóta már sokkal jobb megoldások is lehetnek, mint amit ebben a cikkben olvashatsz. Így azt tanácsolom keress egy frissebb cikket ebben a témában.

Bevallom nem túl sűrűn használom a Drush-t, de mostanában rákaptam az ízére, és szerintem a jövőben sokkal többet fogom elővenni ezt a parancssori fejlesztő eszközt. A következőkben bemutatom miről is van szó, és hogyan telepítsük/használjuk ezt SSH kapcsolaton keresztül webszerverünkön.

Mi az a Drush?

A Drush szóösszetétel eleje a Drupal-ra utal, a vége pedig a magára a Shell-re. Egy olyan parancssori eszközről van szó, amellyel komplex Drupal szerver telepítési, karbantartási és frissítési feladatok hajthatóak végre. Ezeken túl még rendelkezik sok olyan funkcióval, amely hasznos lehet egy Drupal fejlesztő számára.

Miért használjam a Drush-t?

Egyszerűen mert gyors. Komplex feladatokat hajthatunk végre egy jól konfigurált paranccsal, amely nagyban meg tudja spórolni az időnket. Akár teljes modullistát és core-t updételhetünk vele pár másodperc alatt.

Telepítés és használat

A Drush-nak a szerverünkön kell futnia. Egyes szolgáltatóknál alapból telepített Drush-t is használhatunk, tehát kérdezzük meg ügyfélszolgálatunktól, hogyan használjuk az oldalunkon ezt az eszközt. Általában ha adnak SSH hozzáférést a tárhelyünkhöz, akkor ezzel engedélyezik az ilyen fejlesztői eszközök használatát.

Csatlakozzunk szerverünkhöz a megadott belépési információinkkal (Windows alatt javasolom erre a PUTTY nevű programot)

Miután sikeresen beléptünk hozzunk létre egy könyvtárat a Drush-nak és töltsük le a legfrissebb verziót.

mkdir letoltes
cd letoltes
wget http://ftp.drupal.org/files/projects/drush-7.x-5.7.zip

Természetesen ha régebbi Drupalt használunk igazítsuk hozzá a Drush verziónkat is.

Keressük meg a számunkra legmegfelelőbb verziót.

Tömörítsük ki a letöltött tömörített állományt.

unzip drush-7.x-5.7.zip

Ha akarjuk FTP-n keresztül is átmozgathatjuk a kitömörített Drush fájlokat.

Ahhoz, hogy bárhonnan el tudjuk érni a drush parancsot, és ne kelljen mindig beírnunk az elérési útvonalát, tanítsuk ezt meg a szervernek. (teljes szerver útvonal szükséges, ezért a pwd parancs hasznos lehet)

export PATH=$PATH:/home/letoltes/drush

.bash_profile

Az előző lépésben csak az aktuális munkamenetre jegyezte meg szerverünk az útvonalat. Tegyük a következőket, hogy minden bejelentkezéskor tudjuk használni mindenhonnan a Drush-t. (az útmutatóért köszönet Zionduc-nak)

Bővítsük a .bash_profile állományt könyvtárunkban a Drush útvonalával.

vi ~/.bash_profile

TIPP: A Vim használatához több tutorial-t is találhattok az interneten.

Ha nincs PATH kezdetű sor, akkor írjuk be az útvonalunkat.

export PATH=$PATH:/home/letoltes/drush

Ha már van, akkor adjuk hozzá a Drush elérését is. Írjuk a végére a :/home/letoltes/drush részt.

Lépjünk vissza parancsmódba (ESC), mentsük a fájlt (:w) és lépjünk ki a Vim-ből (:q).

Töltsük újra a .bash_profile-t a következő paranccsal.

source ~/.bash_profile

Ha mindent jól csináltunk, akkor az aktuális felhasználónak már minden induláskor elérhető lesz a drush parancs.

És végül

Ezután még biztosra kell mennünk, hogy futtatható a Drush, ezért navigáljunk a könyvtárába és adjuk ki a következő parancsot.

chmod u+x drush

Ezek után bármelyik Drupal telepítési könyvtárba navigálunk a szerverünkön, el tudjuk érni a Drush funkcióit. Teszteljük, hogy mindent jól csináltunk a drush status paranccsal.

SSH-n keresztül is el tudjuk olvasni a Readme fájlt, de interneten keresztül is megtaláljuk a parancsokat és azok paramétereit. Érdemes jól informálódni az eszköz működéséről mielőtt a tesztelésbe belefognánk.

Nagyon hasznos videósorozat készült nemrég Domonkos Gyula előadásában a Drush működéséről. Csak ajánlani tudom az érdeklődő fejlesztőknek.

További tartalmak